Çin’den kapsamlı ateşkes çağrısı

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun Filistin ile İsrail arasında kapsamlı bir ateşkesin derhal sağlanmasının en öncelikli hedef olması gerektiğinin altını çizdi.

Çin’den kapsamlı ateşkes çağrısı
Yayınlama: 19.10.2023
0
A+
A-

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun Filistin ile İsrail arasında kapsamlı bir ateşkesin derhal sağlanmasının en öncelikli hedef olması gerektiğinin altını çizdi.

Çinli temsilci İsrail’i Gazze’de uyguladığı ablukayı kaldırmaya çağırdı.

Zhang Jun dün Güvenlik Konseyi’nde Filistin-İsrail durumunun ele alındığı toplantıda, Çin’in Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya’yla birlikte söz konusu olağanüstü toplantının düzenlenmesini talep ettiğini hatırlatarak, Gazze’de saldırıya uğrayan hastanede yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesinin Çin’i şoke ettiğini söyledi.

Çin’in bu korkunç saldırıyı sert bir dille kınadığını belirten Zhang silahlı çatışmalarda sivillerin korunmasının uluslararası insancıl hukukun belirlediği bir kırmızı çizgi olduğuna, siviller, hastaneler ve okullar gibi tesislerin askeri operasyonların hedefi olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

“Refah kapısı çevresinde saldırılar durmalı”

Zhang “Gelişigüzel güç kullanımı kabul edilemez. İnsani yardımlar ve sağlık çalışanlarının güvenliği sağlanmalıdır. İsrail’e uluslararası insancıl hukuk yükümlüklerini somut adımlarla yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Mevcut durumda en acil görev sivillerin güvenliğinin sağlanması, insani yardım çalışmalarının yürütülmesi ve insani faciaların önlenmesidir. İsrail’i Gazze bölgesindeki ablukayı kaldırarak, sivillerin Gazze’den ayrılması talebini geri çekmeye ve Refah sınır kapısı çevresindeki hava saldırılarını durdurmaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Zhang Jun BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barışı koruma sorumluluğunu taşıdığını ve devam eden çatışma ve insani felaket karşısında, Güvenlik Konseyi'nin sessiz kalması için hiçbir neden bulunmadığını ifade etti.

Güvenlik Konseyi’nin bütün üyelerinin BM Şartı’nın verdiği sorumluluğu yerine getirerek, mevcut gerilime karşı bağlayıcı karar almasını beklediklerini belirten Zhang Jun, Çin’in uluslararası toplumla birlikte ateşkesin sağlanması ve sivillerin korunması, daha büyük trajedilerin önlenmesi ve Filistin sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı şekilde çözülmesi için yapıcı rol oynamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.