Dünyadan Gazze’deki Al Ahli Hastanesi saldırısına tepki mesajı

FATMA ELİF BEYHAN – 18.10.2023 – HİBYA – İsrail’in, Gazze’deki Al-Ahli Baptist Hastanesi’ne düzenlediği ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği saldırıya birçok ülkeden kınama ve tepki mesajı yayımlandı.

Dünyadan Gazze’deki Al Ahli Hastanesi saldırısına tepki mesajı
Yayınlama: 18.10.2023
2
A+
A-

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran, İsrail rejiminin Gazze'deki Filistin hastanesine yönelik ölümcül saldırısını kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Siyonist rejimin Gazze'deki El-Ahil Hastanesi'ne saldırısı sırasında işlediği korkunç suçu en güçlü ifadelerle kınadı. Nasser Kanaani, saldırıyı vahşi bir savaş suçu ve soykırım olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplumun, bu savaş suçunun boyutlarının derhal soruşturulması ve Siyonist suçluların yargılanması yoluyla uluslararası sorumluluklarını yerine getirmesinin beklendiğini vurguladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi'nin mesajı şu şekilde:

“İsrail'in Gazze Şeridi'nde 17 Ekim 2023 Salı akşamı Al-Ahli Baptist Hastanesi'ni bombalamasını, Gazze'de yüzlerce masum kurban, yaralı ve Filistinli vatandaşın yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı derin üzüntüyle takip ettim.
Dolayısıyla uluslararası hukukun, uluslararası meşruiyet ve insanlık hükümlerinin açık bir ihlali olarak kabul edilen bu kasıtlı bombalamayı en güçlü şekilde kınıyorum.
Sivillere yönelik bu uygulamaların sürdürülmesini reddeden Mısır'ın, devletinin ve halkının konumunu vurgulayarak, bunların derhal durdurulmasını talep ediyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El Ahli Hastanesi'ne düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadı.

DSÖ, Hastane'nin hastaların, sağlık çalışanlarının ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir yer olarak faaliyete geçtiğini belirtti. DSÖ açıklamasında Hastane, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail ordusunun tahliye emriyle karşı karşıya kalan 20 hastaneden birisi olduğunu belirterek “Mevcut güvensizlik, birçok hastanın kritik durumu, ambulans, personel, sağlık sistemi yatak kapasitesi ve yerinden edilenler için alternatif barınak eksikliği göz önüne alındığında tahliye emrinin yerine getirilmesi imkansız hale geldi. DSÖ, sivillerin ve sağlık hizmetlerinin derhal aktif olarak korunması çağrısında bulunuyor. Tahliye emirleri geri alınmalı. Uluslararası insancıl hukuka uyulmalıdır, bu da sağlık hizmetlerinin aktif olarak korunması ve asla hedef alınmaması gerektiği anlamına gelir.” ifadelerine yer verildi.

UNICEF, yüzlerce sivilin öldüğü ve yaralandığı bildirilen Gazze'deki El Ahli Arap Hastanesi'ne düzenlenen saldırıyı kınadı.

UNICEF'ten yapılan açıklamada, çocukların, sivillerin ve ihtiyaç duyulan altyapının korunması çağrısında bulunarak “Derhal ateşkese ve insani yardıma ihtiyacımız var.” ifadeleri kullanıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Gazze’deki Al Ahli hastanesine düzenlenen saldırıda yıkılmasının insan hayatı için yıkıcı bir kayıp olduğunu vurguladı.

Sivil hayatın korunmasının her şeyden önce gelmesi gerektiğini ifade eden Cleverly, “İngiltere nettir. Sivil hayatın korunması her şeyden önce gelmeli. İngiltere, neler olduğunu ortaya çıkarmak ve Gazze'deki masum sivilleri korumak için müttefiklerimizle birlikte çalışacak.”

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın İsrail güçlerinin Gazze'deki Al-Ahli Baptist Hastanesi'ni bombalayarak işlediği ve aralarında çocuklar, yaralılar ve yaralıların da bulunduğu yüzlerce sivilin ölümüne yol açan menfur suçu en güçlü ifadelerle kınadığını açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi'ndeki Baptist Devlet Hastanesini bombalamasının en güçlü ifadelerle kınandığını belirtti.

Lübnan Dışişleri ve Göçmenler Bakanlığı, İsrail saldırısı sonucu Gazze'deki Al Ahli Hastanesi'nde yüzlerce Filistinli sivilin hayatını kaybetmesi ve birçoğunun yaralanması sonucu gerçekleşen dehşet verici savaş suçunu kınadı.

Açıklamada İsrail’in uluslararası hukuku hiçe saydığı ve kasıtlı olarak kitlesel bir şekilde kuşatma altındaki halka karşı insanlık suçu işlediği belirtilirken “Gazze Şeridi'ne insani ve tıbbi yardım ulaştırılması, yaralıların tedavi edilmesi için İsrail katliamlarının ve saldırılarının durdurulması için uluslararası topluma acil müdahale çağrısında bulunuldu.” ifadelerine yer verildi.

Suriye Arap Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki Al Ahli Hastanesi'ne yönelik saldırılar, modern çağda insanlığa karşı yapılan en kanlı katliamlardan biri olarak değerlendirildi.

Açıklamada, Filistin halkına yönelik tüm organize operasyonlarda İsrail’in ortağı olması nedeniyle bu katliamdan ve diğer katliamlardan başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Batılı ülkeleri sorumlu tutulduğu belirtildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani yaptığı açıklamada sivil halkın korunmasının çatışmada bile öncelik olası gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

“Gazze'deki Al Ahli Hastanesi'nde yüzlerce kurbanın olması bizi dehşete düşürdü ve üzdü. Sivil halkın korunması, bir çatışmada bile, mutlak öncelik olmalıdır.”

İspanya Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki El Ahli Hastanesi'nde yaşananları katliam olarak değerlendirerek kınadıklarını ifade etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Masum sivil kurbanlarla dayanışma içindeyiz. Uluslararası insani hukuka saygı gösterilmelidir.” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Gazze'deki Al-Ahli Baptist Hastanesi saldırısında hiçbir şeyin bir hastaneye yapılan saldırıyı ve sivilleri hedef almayı haklı çıkaramayacağını vurguladı. ​​​​​​​

Macron açıklamasında Fransa’nın Gazze'deki Al-Ahli hastanesine düzenlenen ve çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı kınadıklarını ve onları düşündüklerini kaydetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada çatışmalarda sivillerin korunması gerektiği belirtilerek, “Gazze'deki Al-Ahli hastanesinde yüzlerce kişinin öldüğüne dair haberler derinden sarstı. Başta hastaların ve sağlık personelinin bulunduğu, tam kapasite çalışan bir hastane olmak üzere sivil hedeflere hiçbir şekilde kimse saldırmamalıdır. Çatışmalarda sivillerin korunması gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.