Sabah stratejisi

Dün tarihi zirvenin bulunduğu 8.400 bölgesine yaklaşan BIST100 endeksi buradan satışlarla karşılaşarak günü eksi bölgede tamamladı. SASA, TUPRS ve ULKER’deki yükselişler BIST100’e puan bazlı önemli katkı sağsalar da endeksteki düşüşü durduramadı.

Sabah stratejisi
Yayınlama: 27.09.2023
13
A+
A-

Dün tarihi zirvenin bulunduğu 8.400 bölgesine yaklaşan BIST100 endeksi buradan satışlarla karşılaşarak günü eksi bölgede tamamladı. SASA, TUPRS ve ULKER'deki yükselişler BIST100'e puan bazlı önemli katkı sağsalar da endeksteki düşüşü durduramadı. THYAO, EREGL ve TCELL ise endekse negatif etki yapan ilk üç hisse olarak öne çıktı. Endeksin tarihi zirvesinden geri çekilirken, hızlı yükselen bazı hisselerde de sert satışlar gözlemledi. 69 hisse ise günü eksi bölgede kapattı. ABD vadelilerin artıda seyrettiği, Asya'da net bir satış baskısının gözlenmediği bu sabah, BIST100'ün güne tepki alımlarıyla başlamasını bekliyoruz. Olası yükselişlerde 8.400 bölgesi yine direnç olarak takip edilebilir. Aşağıda ise 8.220 yakın desteğinin kırılması durumunda 8.115 civarına kadar düşüş görülebilir. Bu arada yurtdışı borsalarda bu sabah kısmi toparlanma gözlense de kırılgan ortam sürüyor. Fed faizlerinin yüksek kalacağı beklentisiyle Dolar gücünü koruyor. Petrol fiyatlarında tekrar toparlanma gözlenmesi de risk unsuru olarak izlenmeye devam edilirken, Ons Altın'ın 1.900 seviyesinin altına sarktığını izliyoruz.

 

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

Sabah stratejisi

MAKROEKONOMİ

Sabah stratejisi

ABD tarafında, eylül ayına ilişkin Conference Board tüketici güveni endeksi, 108,7'den 103 seviyesine gerileyerek beklentilerin (105,5) üzerinde düşüş kaydetti. Detaylara bakıldığında, eylül ayında tüketicilerin mevcut iş ve iş gücü piyasası koşullarına ilişkin değerlendirmelerini yansıtan cari koşullar endeksi, 146,7'den 147,1 seviyesine hafif yükselirken, geleceğe yönelik kısa dönemli değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise 83,3'ten 73,7 seviyesine geriledi. Ayrıca ankette, tüketicilerin genel olarak artan fiyatlardan, özellikle de gıda ve benzin fiyatlarından endişelerini vurgulamaya devam ettiği görülürken, yüksek faiz oranlarıyla ilgili endişelerini de dile getirdikleri gözlendi. Bunun yanında tüketicilerin, yüksek fiyatlara ilişkin devam eden endişelerine karşın enflasyon beklentileri önümüzdeki 12 aylık dönemde yatay seyretti.
 
Diğer yandan, ABD'de konut piyasası verilerinden temmuz ayı S&P/Case-Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksinin aylık bazda artış hızı %0,9'dan %0,6 seviyesine yavaşlayarak son dört ayın en düşük seviyesinde kaydedilirken, yıllık bazda ise dört aylık düşüşün ardından temmuzda %0,1 oranında sınırlı artışla yataya yakın seyretti.
 
ABD'de yeni konut satışları ise, Fed'in faiz artışları sonrasında sıkılaşan finansal koşullarla mortgage faiz oranlarının yükselmesinin etkisiyle aylık bazda ağustos ayında %8,7 oranında gerileyerek beklentilerin (%2,2 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti ve böylece Eylül 2022'den bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında, 
 
ABD tarafında, TSİ 17'de ağustos ayına ilişkin dayanıklı mal siparişleri öncü verisi açıklanacak. Dayanıklı mal siparişleri, haziranda aylık %4,3 oranında güçlü artış kaydederek yükselişini dördüncü aya taşımasının ardından temmuzda aylık %5,2 oranında gerilemişti ve sanayi üretimine yönelik zayıflama sinyali vermişti. Ağustos ayında ise öncü verilere göre dayanıklı mal siparişlerinin %0,5 gerilemeyle düşüşünü yavaşlayarak sürdürmesi bekleniyor.
 
Avrupa tarafında, TSİ 09'da Almanya'da ekim ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi takip edilecek. Almanya'da eylül ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi, yüksek seyreden enflasyonun, tüketiciler üzerinde baskı oluşturmasıyla -24,6'dan -25,5 seviyesine hafif gerilemişti ve böylece mayıs ayından bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Detaylara bakıldığında, alt endekslerden gelir beklentileri endeksi, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle 6,4 puan düşüşle -11,5'e gerilerken, satın alma eğilimi endeksi ise 2,7 puan düşüşle -17'ye gerileyerek geçen yılın yaz döneminden bu yana en düşük seviyelerde seyretmişti, ekonomik görünüm endeksi ise 9,9 puan düşüşle -6,2 seviyesiyle rekor düşük seviyede gerçekleşmişti. Özellikle, ECB'nin faiz artışlarının etkisiyle endeksin negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.
 
ŞİRKET HABERLERİ
 

Çimsa Çimento Sanayi (CIMSA, Sınırlı Pozitif): Şirket'in, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında net-sıfır emisyona ulaşma hedefleri ile paralel olarak karbon ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayacak olan Atık Isıdan Elektrik Üretimi (Waste Heat Recovery-WHR) Tesisi'nin Eskişehir Fabrikası'nda kurulumu konusunda yapılan görüşmeler sonucunda; yaklaşık 5.500 kWp DC kurulu güce sahip WHR tesisinin kurulumunun yapılmasına ve yatırım teşvik belgesi alınması için gerekli başvurunun yapılmasına karar verilmiştir.

Söz konusu yatırıma 2023 yılının üçüncü çeyreğinde başlanılacağı ve yatırım sürecinin 2024 yılının sonunda tamamlanacağı açıklanmıştır.

Şirket, yatırımın devreye alınmasıyla birlikte, atık ısının geri kazanımından elde edilecek elektriğin Eskişehir Fabrikasının toplam yıllık elektrik tüketiminin %25'ini karşılamasını beklemektedir.

Doğuş Otomotiv (DOAS, Nötr): Faaliyetleri 2021 yılında durdurulmuş bulunan Irak Cumhuriyeti Erbil merkezli kurulu ve şirketin, %100 hissedarı olduğu bağlı ortaklığı “D-Auto Limited Liability Company” unvanlı şirketin tasfiye işlemleri tamamlanmıştır.

Kocaer Çelik (KCAER, Nötr): Şirket dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatifi ve gönüllü liderlik platformu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UN Global Compact) imzacıları arasında yer almış ve UN Global Compact Türkiye ağı olan 'Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği'nin üyesi olmuştur. Kocaer Çelik bu kapsamda, Birleşmiş Milletler'in 2030 sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yatırımlarını, operasyonlarını ve raporlamalarını UN Global Compact'in insan hakları, çalışma standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarındaki ilkeleriyle uyumlu şekilde sürdürmeye devam edeceğini taahhüt etmiştir.

Bu arada Şirket KAP'a Hisse Alım Satımı ile ilgili şu duyuruyu paylaşmıştır: “Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret paylarının halka arzına müteakip fiyat istikrarının sağlanması amacıyla halka arz fiyatının altında tarafımca geri alınmış olan 50,5mn adet Kocaer Çelik paylarından 3,2mn adet payın 26.09.2023 tarihinde 31,28 TL fiyat ile yabancı kurumsal yatırımcılara satışı gerçekleşmiştir. Bu işlemle birlikte Kocaer Çelik'in sermayesindeki pay oranım %76,58'den %76,10'a oy hakkı oranım ise %87,73'den %87,47'ye düşmüştür.”

Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri (SMRTG, Sınırlı Pozitif): Şirket'in bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yurt içinde yerleşik bir şirketler topluluğu arasında toplam 5 adet Güneş Enerji Santrali Proje Geliştirme-Danışmanlık sözleşmesi imzalanmış olup, sözleşmelerin toplam tutarı KDV hariç 88,7mn TL'dir.

Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): Şirket'in sahibi olduğu; Ulus, Beşiktaş, İstanbul'da 7 parsel ve üzerindeki şirkete ait taşınmazların, Tekfen Tower'da şirkete ait bağımsız bölümler ile Akmerkez'de şirket mülkiyetinde bulunan 2 bağımsız bölümün; “iştirak modeliyle kolaylaştırılmış usulde kısmen bölünme” yöntemi ile Şirket'in %100 bağlı ortaklığı şeklinde yeni kurulacak bir anonim şirkete devredilmesine karar verilmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ
 

Doğalgaz: Türkiye'den Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihracatı için iki ülke arasında anlaşmaya varıldı. (Kaynak: AA)

 

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
 

Burçelik Vana (BURVA): Şirket, yurtiçine satışı gerçekleştirilecek, 2,5mn USD tutarlı (KDV hariç), Nisan 2024 tarihine kadar teslim edilecek Vanaların Temini konusunda sipariş almıştır.

Panelsan (PNLSN): Şirket, Konya merkezli özel bir firmadan, KDV dahil 875bin USD tutarında sandviç panel siparişi almıştır.

Koray GYO (KGYO): Şirket'in İstanbul – Eyüpsultan İlçesi Göktürk Mahallesi'nde geliştirmekte olduğu Liberte Projesi ile ilgili olarak 26.09.2023 tarihinde alıcı ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi imzalanmıştır. Bu sözleşme kapsamında; 159,43 m2 satılabilir alana denk gelen bağımsız bölümün KDV Hariç 11mn TL bedel karşılığında satışı vaad edilmiştir.

Park Elektrik (PRKME): Bağlı ortaklığı Konya Ilgın Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.(“Konya Ilgın”) rödovans usulüyle işlettiği Konya'nın Ilgın ilçesindeki linyit sahasında kömür üretim faaliyeti sırasında zaruri olarak üretilen kilin HF Penta Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ne (“Alıcı”) satışı için bağlı ortaklıkça sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olup, yılsonuna kadar 10 bin ton kil satışı yapılması planlanmaktadır. Sahadaki üretim durumuna göre satış miktarı %30 oranında arttırılıp azaltılabilecektir. Kil, Konya Ilgın'ın işlettiği maden sahasında Alıcı'ya kamyon üstü teslim edilecek olup, sevk ve nakliye giderleri Alıcı'ya ait olacaktır.

Selva Gıda (SELVA): Şirket ile Uzakdoğu Pazarı'ndaki mukim müşterileri arasında makarna satış sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşmelerin toplam tutarı 12mn USD'dir. Söz konusu sözleşmelere istinaden ürün sevkiyatlarına Ekim 2023 tarihi itibariyle başlanacağı açıklanmıştır.

Suwen Tekstil (SUWEN): Şirket'in %100 oranında pay sahibi olduğu Romanya'da mukim bağlı ortaklığı Suwen Lingerie S.R.L.'nin ödenmiş sermayesinin (500bin EUR karşılığı) 45bin RON'dan 2,5mn RON'a çıkarılmasına karar verilmiştir.

Ünlü Yatırım Holding (UNLU): The Wellcome Trust Limited As The Trustee Of The Wellcome Trust sahip olduğu 13,5mn TL'lik nominal tutardaki hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK'ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 175mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK'ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %7,7'sini oluşturuyor.
 

FAİZ PİYASALARI

Salı günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %27'den %28 seviyesine yükseldi. TCMB dün 1 milyar TL'lik (%30'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 5 milyar TL oldu.
Sabah stratejisi

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta yatay seyir gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa vadeli tarafta yatay hareket görülürken, orta ve uzun vadeli tarafta 75 baz puana varan yükselişler gözlendi.

Kaynak Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.