Küresel piyasalar

Fed yetkililerinin açıklamaları ve şirket bilançolarının takip edildiği günde ABD piyasaları negatif eğilimli karışık seyir izledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 18.10.2023
0
A+
A-

Dün küresel piyasalarda neler oldu?

Fed yetkililerinin açıklamaları ve şirket bilançolarının takip edildiği günde tahvil faizlerinde hakim olan yükseliş eğilimi ve jeopolitik gerilim nedeniyle ABD piyasaları negatif eğilimli karışık seyir izledi. Beklentileri aşan perakende satış ve üretim rakamları nedeniyle Fed'in faiz artırım sürecini devam ettireceği yönünde artan beklentilerle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,85 ile tarihi yüksek seviyelerini gördü. Bununla beraber ABD'nin Çin'e yapay zeka cipi ihracatlarını kısıtlayacağı yönündeki açıklamalar da risk algısını baskıladı. Bu arada bugün ABD Başkanı Joe Biden Tel Aviv'i ziyaret edecek. Ziyaret sonrasında verilecek mesajlar ve diplomatik adımlarda yaşanan hareketlilik önemli olacaktır.

Fed yetkililerinin açıklamaları da izlenirken, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomik resesyona girerse bunun yakın zamandaki diğer sıkıntılı dönemlerden daha hafif olmasının mümkün olduğunu kaydetti. Enflasyonun yolunun henüz net olmadığını ancak enflasyonda belirgin bir ilerleme görüldüğünü dile getiren Barkin, hala ekonominin yavaşladığına dair teyit aradığını söyledi. Minneapolis Fed Başkanı Kashkari, enflasyonun düşmesinin beklenenden çok daha uzun sürdüğünü ve hala çok yüksek olduğunu söyledi. Richmond Fed Başkanı Barkin, uzun vadeli borçlanma maliyetlerindeki artışın talep üzerinde aşağı yönlü baskı yarattığını ancak bunun merkez bankasının üç hafta içinde alacağı faiz kararını nasıl etkileyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Şirketlerin finansal sonuçları yayımlanmaya devam ederken, bilançosu beklenen şirketlerin finansal sonuçları genel olarak beklentileri aştı. Bank of America Corp 3Ç23 finansallarını açıkladı. Şirket, 25.32 milyar $ gelir üzerinden 0.90 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi, şirketin 25.14 milyar $ gelir üzerinden 0.81 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %10 üzerinde 7.27 milyar $ olarak açıklandı. Goldman Sachs, 11.81 milyar $ gelir üzerinden 5.47 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 11.13 milyar $ gelir üzerinden 5.45 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %1,6 altında 1.88 milyar $ olarak açıklandı. Johnson & Johnson, 21.35 milyar $ gelir üzerinden 2.66 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 21.05 milyar $ gelir üzerinden 2.52 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %17 üzerinde 7.46 milyar $ olarak açıklandı. Lockheed Martin, 16.87 milyar $ gelir üzerinden 6.77 $ hisse başına kâr bildirdi. Konsensüs beklentisi şirketin, 16.75 milyar $ gelir üzerinden 6.66 $ hisse başına kar açıklaması yönündeydi. Net kâr ise beklentilerin %1,2 üzerinde 1.69 milyar $ olarak açıklandı.

Makro veri tarafında; ABD'de perakende satışlar Eylül'de aylık yüzde 0,7 arttı. Beklentisi yüzde 0,3 artış olmasıydı. Otomobil hariç satışlar da bu dönemde yüzde 0,6 artarak yüzde 0,2'lik tahmini aştı. Gıda, otomobil, inşaat malzemeleri ve benzin satışını dışarıda bırakan 'kontrol grubu' perakende satışlar verisi yüzde 0,1 beklenirken, yüzde 0,6 arttı.

ABD'de sanayi üretimi, Eylül’de aylık bazda yüzde 0,3 artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı, geçen ay 0,2 puan yükselerek 79,7'ye çıktı.

ABD hisse senedi piyasaları negatif ağırlıklı karışık seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,01 kayıpla 4.373,20 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,25 kayıpla 13.533,75 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,04 artışla 33.997,65 seviyesinden kapandı.

Avrupa hisse senedi piyasaları alıcılı seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,52 puan değer kazanarak 4.151,25 seviyesine yükselirken, FTSE 100 %0,58, CAC 40 %0,11 ve DAX %0,09 değer kazancı ile seansı tamamladı.

Kısa vadeli tahvil faizleri %5,21, 10 yıllık tahvil faizleri %4,83 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 17,88 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, satıcılı seyir izlediği günü Çin’den gelen ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü büyüme göstermesinin ardından düşüşleri telafi etme çabası gösteriyor. Çin, 3.çeyrekte yıllık bazda %4,9 büyüme kaydetti. Reuters anketine göre ekonomistler ülke ekonomisinin %4,4 oranında büyümesini bekliyordu. Shanghai %0,61 satıcılı seyrederken, Nikkei endeksi %0,24, KOSPI endeksi %0,11, Hang Seng endeksi %0,07 pozitif seyir takip ediyoruz.

ABD vadelilerde ise sınırlı negatif seyir gözleniyor.

Bugün ABD tarafında Eylül ayı İnşaat İzinleri ve Konut Başlangıçları ile Bej Kitap takip edilecek. Eylül ayında Konut Başlangıçlarının 1.39 mln, İnşaat izinlerinin 1.45 mln seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Aynı gün, Fed yetkilisi Williams’ın konuşması da takip edilecek. Euro bölgesinde ise Eylül ayı TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE verisinin aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %4,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Ağustos ayında da TÜFE aylık bazda %0,3, yıllık bazda %4,3 artış kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Perşembe günü ABD’de Eylül ayı Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve 2.el Konut Satışları verileri açıklanacak. Philadelphia Fed İmalat Endeksinin -6,4 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken, 2. el Konut Satışlarının aylık bazda %3,5 azalış kaydetmesi bekleniyor. Aynı gün Fed Başkanı Powell’in Fed faiz kararı öncesi yapacağı son konuşma piyasanın ana gündemini oluşturacak. Cuma günü ABD’de Fed üyesi Harker’ın konuşması takip edilecek. Almanya’da ise ÜFE verisini takip edeceğiz. Eylül ayında ÜFE’nin aylık bazda %0,4 artış kaydetmesi beklenirken, yıllık bazda 14,2 azalış göstermesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.