Genç şefler, ’35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda Türk Mutfağı’nın geleceği için yarışıyor

Metro Türkiye ana sponsorluğunda, Dude Table tarafından organize edilen 35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması, bu yıl ikinci kez düzenleniyor. “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması” ile yetenekli genç şefler, “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” temasında yarışacak.

Genç şefler, ’35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nda Türk Mutfağı’nın geleceği için yarışıyor
Yayınlama: 28.09.2023
4
A+
A-

İlk kez 2022 yılında hayata geçen “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması”, genç şefleri; mutfakta gıda atığını azaltma, sürdürülebilir malzemeler kullanma ve daha çevreci mutfak uygulamalarını geliştirme yönünde teşvik etme amacıyla düzenleniyor. 26 Eylül-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Metro Türkiye ana sponsorluğunda Dude Table tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan yarışmada, “Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak” teması ele alınacak. Yarışma kapsamında mutfağımızı geleceğe taşıyacak olan 3 genç şef, Metro Türkiye tarafından yurt dışında atıksız mutfak tekniklerini uygulayan öncü şeflerle tanışma fırsatı yakalarken, bu şeflerden sürdürülebilir mutfak üzerine eğitim alacak. Yarışma, genç şeflerin bu alanda farklı uygulamalar görüp vizyonlarını geliştirmesi için de alan açıyor.

2022’de yarışmanın kazananı genç şeflerden Şafak Erten’in mutfak şefliğini üstlendiği İsokyo’da gerçekleşen yarışma lansmanında Metro Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinin de yer aldığı atığı azaltılmış bir menü sunuldu. Jüri üyeleri ve  Metro Türkiye CEO’sunun da katıldığı lansmanda yarışmaya dair aktarımlarda bulunuldu.

35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması'nın ana sponsoru olmaktan ve genç yetenekleri teşvik etmekten mutluluk duyduğunu belirten Metro Türkiye CEO’su Sinem Türüng;“ 33 yıldır Türk mutfak kültürünü korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk gastronomi keşif platformu Gastronometro’da yaklaşık 10 yıldır genç şeflere yönelik pek çok atölye çalışması ve seminerler düzenliyor, atıksız mutfak prensiplerini ve sürdürülebilir restoran dönüşümü teşvik etmek için kılavuzlar ve eğitimler hazırlıyoruz. 35 yaş altı 3 şef yarışması ile en büyük amacımız genç şeflerimizin atıksız mutfak prensiplerini daha da ötesi sürdürülebilir mutfakları sahiplenmesi ve yayması. ’Gıdanın Geleceği için Atıksız Mutfak’’ teması ile gerçekleşecek yarışma ile hem şeflerimizin diğer genç şeflere ilham verebilmelerine olanak sağlıyoruz hem de atıksız mutfak konusunda farkındalığın artırılmasını amaçlıyoruz.’’ dedi. 

Yarışmayı kazanacak şefleri Türk mutfağının sürdürülebilirlik elçileri olarak göreceklerini belirten Türüng, ‘’Sürdürülebilirlik elçilerimiz mutfaklarda atıksızlık, mevsimsellik, yerli ürün kullanma pratiklerinin yaygınlaşmasını sağlarken, sürdürülebilir mutfak kültürünün oluşturulması ve geleceğe taşınması yolunda önemli adımlar atacaklar. Kazanan şeflerimizin gelişimi için Avrupa’da hazırladığımız özel eğitim ile sürdürülebilirliği mutfaklarında her zaman kullanacaklarına ve kendi ekosistemlerine de ilham vereceklerine inanıyoruz.” diye ekledi.

Gastronomi profesyonelleri jüri koltuğunda

Yarışmanın jürisi ise Gastronometro Direktörü Maximilian J.W. Thomae, Dude Table Gastronomi Pazarlama Ajansı Başkanı Funda İnansal, Gazeteci-Gastronomi Yazarı Ebru Erke, Hodan Kurucu Şefi Çiğdem Seferoğlu, Divan Corporate Executive Şefi Giancarlo Gottardo ve Casa Lavanda Kurucu Şefi Emre Şen’den oluşuyor. 

Başvuru için son tarih 6 Kasım

18-35 yaş arasındaki tüm genç şeflerin katılımına açık olan yarışmada, adaylar atıksız mutfak ilkeleri çerçevesinde ana yemek kategorisinde hazırladıkları yemek tariflerini internet adresinden başvuru yaparak 26 Eylül – 6 Kasım tarihleri arasında iletebilecekler. İletilen tarifler arasından seçilecek olan 10 aday, jüri üyeleri tarafından gastronomi üzerine aldıkları eğitim, mutfak deneyimi, atıksız reçetelerdeki yaratıcılık ve teknik, Türk Mutfağı ile olan ilişkileri gibi bir takım değerlendirme kriterleri doğrultusunda belirlenecek ve 13 Kasım’da açıklanacak. Bu adaylar hazırladıkları tarifleri jüri tadımına sunmak üzere Gastronometro’ya davet edilecek.  

2022’de düzenlenen yarışmanın kazanan şefleri ve Gastronometro şeflerinin katılımı ile 10 adaya yarışma öncesi 20 Kasım’da diital bir mentorlük seansı düzenlenecek. Gastronometro’da 7 Aralık’ta yarışacak adaylar, 6 Aralık’ta hazırlıklarını yapmak ve malzemelerini tanımak için Metro Türkiye’nin gastrononomi keşif platformu Gastronometro’ya gelecekler. 7 Aralık’ta yarışacak 10 şef; başlangıç, ana yemek ve tatlı olmak üzere 3 yemeği Metro Türkiye’nin önderlik ettiği sürdürülebilir gıda projelerinden ilham alarak tasarlayacaklar. 

Türk Mutfağı’nın sürdürülebilirlik elçisi olarak seçilecek 3 şef; lezzet, teknik, sunum, atıksız reçetelerin yaratıcılığı, yerel ve coğrafi işaretli ürün kullanımı, çalışma disiplini ve hijyen kritlerine göre belirlenecek. 

Metro Türkiye’den genç şeflere Avrupa’da eğitim hakkı

Metro Türkiye, Türk Mutfağı’nda atığı azaltmanın asıl yolunun bu mutfağın geleceği olan genç şeflerin atıksız mutfak pratiklerini ana disiplin haline getirmesinden geçtiğini belirtiyor. “35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması” ile Metro Türkiye, atıksız mutfak pratiklerini genç şefler için bir motivasyon haline getirmeyi hedefleyerek, finale kalan 3 genç şefe atıksız mutfak odağında, Avrupa’da eğitim hakkı verecek. Bu eğitimle genç şefler uluslararası arenada deneyim kazanırken, aynı zamanda yabancı şeflerle de tanışma ve birebirde çalışma şansı yakalayacak.

Kazananlar Gastronometro’da açıklanacak

Atıksız mutfak prensibiyle hazırladıkları reçeteleri ile jüri karşısına çıkan 10 aday arasından seçilen 3 şefin isimleri, 7 Aralık’ta Gastronometro’da açıklanacak. 


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.