Riskten kaçınma içgüdüsü

Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışlarının piyasada kırılganlığı artırdığı bir dönemden geçiyoruz

Riskten kaçınma içgüdüsü
Yayınlama: 19.10.2023
1
A+
A-

Son günlerde etkisini sürdüren Jeopolitik riskler kaynaklı haber akışlarının piyasada kırılganlığı artırdığı bir dönemden geçiyoruz. Diğer taraftan ise yurtiçinde 2023 yılının 3. Çeyrek bilanço dönemi bugün itibariyle EBEBK ile başlıyor olacak. Bu nedenle piyasada oluşabilecek riskleri göz ardı etmeyerek, hisse bazlı hareketlerin daha ön planla olduğu bir döneme giriş yapıyor olacağız.

ABD’de haber akışının negatif hissedilmesinin yanı sıra yetkililerden gelen sert mesajlar piyasada gerginliğe neden oldu. ABD hazine getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve bilanço sonuçlarının değerlendirilmesiyle ABD hisse senetlerinde keskin bir düşüş yaşadı. İsrail- Hamas çatışmasının devam etmesi risk iştihanı baskıladı. FED yetkilisi Williams enflasyonun 2% hedefin gelebilmesi için bir süre daha faiz oranının yüksek seyretmesi gerektiğini ve o nedenle artırmadan önce ‘bekle ve gör’ yöntemini izleyeceklerini belirtti. Diğer taraftan “Ekonominin yakın vadeli görünümü genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf büyüme olarak tanımlandı. Genel olarak, firmalar fiyatların önümüzdeki birkaç çeyrekte artmasını bekliyor, ancak önceki birkaç çeyreğe göre daha yavaş bir oranda. Bazı bölgeler, ileriye dönük olarak önemli fiyat artışları bekleyen firma sayısında düşüş bildirmiştir” ifadelerinin yer aldığı Bej Kitap raporunda “İşgücü piyasasındaki sıkılık ülke genelinde azalmaya devam etti” tespiti de yapıldı.

Avrupa’da Euro bölgesi ve İngiltere TÜFE verilerini takip ettik. İngiltere’de beklentilerin biraz üzerinde gelen enflasyona rağmen Euro bölgesinde görünüm biraz daha pozitif gerçekleşti. Euro bölgesi aylık TÜFE beklentilere paralel olarak aylık %0.3 yıllık ise %4.3’lük bir artış gösterdi. Açıklanan veriler, daha önce yayınlanan öncü verileri teyit etti ve yıllık enflasyonda art arda 6 aydır düşüş görülmesi dikkati çekti. İngiltere’de ise akaryakıt fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklenenden geri çekilme yaşanmadı ve enflasyon yıllık bazda sabit kaldı. Gıda ve alkol dışı içeceklerin fiyatlarında düşüş görülürken, mobilya ve ev eşyaları fiyatlarındaki artış da geçen yıla göre sınırlı kaldı. Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulan çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %6,1 oldu ve bir miktar geri çekilme yaşandı. Asya hisseleri, Orta Doğu'daki gerilimlere ilişkin artan endişeler nedeniyle piyasada riskten kaçınma içgüdüsüyle negatif seyretti. Yatırımcıların daha güvenli varlık arayışına girmesiyle altın fiyatları yükselişine devam etti. Güney Kore Merkez Bankası(BoK), üst üste 6'ıncı toplantısında da piyasaların beklediği gibi faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oran% 3,50 olarak kaldı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %1,11 düştü ve Japonya'nın Nikkei %1,35 oranında değer kaybetti. Petrol fiyatları, OPEC'in İran'ın İsrail'e petrol ambargosu çağrısını desteklediğine dair hiçbir işaret göstermemesi ve ABD'nin Venezuela yaptırımlarını hafifletmeyi planlamasının ardından önceki oturumdaki kazanımlarını tersine çevirerek bugün negatif seyir izledi.

Brent vadeli işlemleri 74 sent düşerek varil başına 90,76 dolara geriledi. Cuma günü sona erecek olan Kasım ayına ait ABD West Texas Intermediate (WTI) vadeli işlemleri 57 sent düşerek varil başına 87,75 dolardan işlem gördü. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor. Yurt dışında ABD Merkez Bankası(Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşması takip edilecek.

Manşette öne çıkanlar

İsrail'in Gazze'de düzenlediği ve 500 kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası Türkiye 3 gün yas ilan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

ABD Merkez Bankası (Fed), Eylül ayından bu yana ekonomik faaliyette “çok az” değişiklik olduğunu ve fiyatların genel olarak ılımlı bir hızla artmaya devam ettiğini bildirdi. Raporda, ekonominin kısa vadeli görünümünün, genel olarak istikrarlı veya biraz daha zayıf bir büyüme sergilediği belirtildi.

İngiltere'de açıklanan enflasyon verileri sonrasında, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE), 2 Kasım'daki para politikası toplantısında politika faizini yüzde 5,25'te sabit tutması bekleniyor.

Euro bölgesi aylık TÜFE beklentilere paralel olarak aylık %0,3 yıllık ise %4,3’lük bir artış gösterdi. Enflasyonda art arda 6 aydır düşüş görülmesi dikkati çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), İsrail-Filistin çatışmasının küresel jeopolitik riskleri artırdığını bildirdi. Gerginliğin artması durumunda küresel enflasyonun artma ihtimaline ve enerjide arz şokuna vurgu yapıldı.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, ABD Merkez Bankası'nın ekonominin daha fazla parasal kısıtlamaya ihtiyacı olup olmadığına karar vermeden önce bekleyip daha fazla veri toplayabileceğini söyledi.

Güney Kore Merkez Bankası(BoK), üst üste 6'ıncı toplantısında da piyasaların beklediği gibi faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Güney Kore Merkez Bankası (BoK), ekonomistlerin beklentilerine uygun olarak gösterge politika faizini bir kez daha yüzde 3,5'te tuttu.

New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonu Fed'in yüzde 2'lik hedefine geri getirmek için faiz oranlarının bir süre daha yüksek kalması gerekeceğini söyledi.

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlere göre Fed, 1 Kasım'da yapılacak FOMC toplantısında temel faiz oranını sabit tutacak.13-18 Ekim tarihleri arasında Reuters tarafından yapılan ankete katılan 111 ekonomistin 90'ı, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında yapacağı toplantı sonucunda faiz oranlarını %5,25-%5,50 aralığında tutacağını öngördü.

ABD'nin Venezuela'dan petrol ihracatını boğan dört yıllık yaptırım politikasından geri adım atmasının Venezuela'nın günde 200.000 varil daha fazla ham petrol ihraç etmesinin önünü açması bekleniyor. Bu, Venezuela'nın petrol üretiminde yaklaşık %25'lik bir artış anlamına geliyor.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.