Jeopolitik gelişmeler ve faiz beklentileri küresel piyasaların odağında
İstanbul, 26 Mart (Hibya) – İkon Menkul’ün yurt dışı akşam bülteninde, küresel piyasalarda jeopolitik gelişmeler ve merkez bankalarının faiz politikalarına yönelik beklentilerin fiyatlamalar üzerinde etkili olduğu belirtildi.
Analizde, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) çekirdek enflasyonu daha doğru ölçebilmek amacıyla her ay alternatif çekirdek TÜFE göstergeleri yayımlayacağını açıkladığı aktarıldı. Bu adımın, resmi verilerde görülen düşüşe rağmen temel enflasyon baskılarının sürdüğüne işaret ederek faiz artırımı politikasını destekleme amacı taşıdığı ifade edildi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafında ise faiz artırımı ihtimalinin gündemde kalmaya devam ettiği kaydedildi. ECB üyesi Joachim Nagel’in, nisan ayında faiz artırımının güçlü bir seçenek olduğunu ancak nihai kararın gelecek veriler doğrultusunda alınacağını belirttiği aktarıldı. Enerji fiyatlarındaki yükselişin sürmesi halinde yıl sonuna kadar faiz artırımı beklentilerinin güçlenebileceği değerlendirmesi paylaşıldı.
Enerji piyasalarına ilişkin bölümde, ateşkes beklentilerinin zayıflamasıyla petrol fiyatlarında yeniden yükseliş eğilimi görüldüğü belirtildi. WTI petrolün kritik ortalamalara yaklaşmasının kısa vadede yukarı yönlü risklerin arttığına işaret ettiği ifade edildi.
ABD piyasalarına ilişkin değerlendirmede ise İran’ın ateşkes teklifini reddetmesi ve kara harekâtı ihtimalinin gündemde kalmasının hisse senedi piyasalarında baskıya neden olduğu bildirildi. Bu gelişmelerin etkisiyle S&P 500 endeksinde kazanımların bir kısmının geri verildiği ve hafta sonu öncesinde artan korunma talebinin riskli varlıklarda temkinli fiyatlamayı desteklediği aktarıldı.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) üyesi Sarah Breeden’in ise mevcut enerji şokunun 2022 döneminden farklı dinamikler taşıdığını belirterek erken politika adımlarından kaçınılması gerektiğini ifade ettiği kaydedildi. Nisan ayına kadar veri akışının yakından izleneceği ve faiz kararlarının bu çerçevede şekilleneceği belirtildi.
Jeopolitik gelişmelere ilişkin değerlendirmede, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın İran’ın müzakerelerde daha hızlı ilerlemesi gerektiğini belirterek aksi halde daha sert adımların gündeme gelebileceğini ifade ettiği aktarıldı. Piyasalarda ayrıca İran’ın müzakere konusunda isteksiz olabileceğine ve stratejik hedeflerini tamamlamadan anlaşmaya yanaşmayabileceğine yönelik değerlendirmelerin öne çıktığı, bu görünümün enerji arzına yönelik risklerin orta vadede devam edebileceğine işaret ettiği bildirildi.
Öte yandan ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilere paralel gelerek iş gücü piyasasında görece istikrarlı bir tabloya işaret ettiği, ancak düşük işten çıkarmalara rağmen işe alımların yavaşlamasının iş gücü piyasasında momentum kaybı riskini gündemde tuttuğu ifade edildi.
EKONOMİ GAZETESİ
