GEdik Yatırım: ABD borsaları, Çarşamba günü karışık bir performans sergiledi

İstanbul, 26 Eylül (Hibya) – Gedik Yatırım’a göre, ABD borsaları, Çarşamba günü karışık bir performans sergiledi.

GEdik Yatırım: ABD borsaları, Çarşamba günü karışık bir performans sergiledi
Yayınlama: 26.09.2024
0
A+
A-

ABD

Gedik Yatırım'ın raporuna göre, ABD endeks vadelileri Asya senasındaki güçlü seyrin etkisi ile Perşembe günü pozitif seyrediyor. Çin’de ekonomiyi desteklemek için hafta boyunca açıklanan önlemler ve önümüzdeki dönemde bunun devam edeceğine ilişkin algıyla birlikte Asya endeksleri Japon Nikkei endeksi ile Hanh Seng  ve Shanghai endeksi yüzde 3’e yakın yükselirken, Dolar endeksi, piyasaların işgücü piyasasının sağlığına ilişkin sinyal alacağımız haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi öncesi, Perşembe günü 100,9 civarında tutundu. Ağustos ayına ait dayanıklı mal sipariş verileri ve ikinci çeyrek GSYİH'nin son okuması bugün yayınlanacak. Çarşamba günü, enflasyonla ilgili yenilenen endişeler ve Fed faiz oranı indirimlerine ilişkin devam eden belirsizlik nedeniyle Hazine getirilerinin yükselmesiyle endeks %0,6 kazandı. Fed Guvernörü Bowman bu ayın başlarında agresif bir şekilde 50 baz puanlık indirim yapılmasının ardından enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin politika ayarlamalarına temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini belirtti.

Gedik Yatırım'ın değerlendirmesinde  “ABD borsaları Çarşamba günü karışık bir performans sergiledi.  S&P 500 ve Dow sırasıyla yüzde 0,2 ve yüzde 0,7 düştü ve Chevron (-%2,4) ve Exxon Mobil (-yüzde 2) gibi enerji hisseleri kayıplara öncülük ederken, Nvidia (+yüzde 2,2), Intel (+yüzde 3,2) ve AMD (+yüzde 2,3) gibi teknoloji hisseleri, olumlu yapay zeka talebi sinyalleri ile bir miktar güç kazandı. Fed'in son faiz indirimine rağmen yavaşlayan ekonomiyle ilgili endişeler devam ediyor. Tüketici güveni verisi zayıf gelirken, yeni ev satışları düştü ve ipotek başvuruları arttı. Bu da durgunluk endişelerini artırdı. Yatırımcılar şimdi GSYİH raporu ve PCE enflasyon endeksi gibi önemli yaklaşan ekonomik verilere odaklanmış durumda.

Fed'in tercih ettiği fiyat artışı ölçütü olan PCE fiyat endekslerinin yayınlanmasıyla Cuma günü açıklanacak.  Bugün açıklanacak GSYİH ilk okumada 2,8% olarak açıklanmıştı ikinci okumada 3%’ olarak revize edilmişti. Bugünkü GSYİH son okumada önceki okumaya paralel şekilde 3% düzeyinde oluştuğu yönünde.” ifadelerine yer verildi.

Euro Bölgesi

Avrupa borsalarının Çarşamba gününü negatif bölgede tamamladığı aktarılan değerlendimenin tamamı şu şekilde:

“Çin teşviklerinin etkisi ve Fed'in faiz oranlarını düşürmesi sonrası elde ettiği kazanımlarının bir kısmını  daha yüksek tahvil getirilerinden gelen baskıyla geri verdi. Euro Bölgesi'nin Stoxx 50 endeksi %0,5 düşerek 4.920'de kapanırken, tüm Avrupa'yı kapsayan Stoxx 600 endeksi %0,1 düşerek 519'da kapandı. SAP, ABD Adalet Bakanlığı'nın şirketi ve diğerlerini on yıl boyunca hükümet kurumlarına aşırı ücretlendirme yapma olasılığı nedeniyle soruşturduğuna dair raporların ardından %2,5 düşüşle en çok değer kaybedenler arasındaydı. Otomobil üreticileri de önceki seanstaki kazanımlarının çoğunu geri verdi. Stellantis, Volkswagen, Mercedes ve BMW %3,5 ile %1,2 arasında düştü. Öte yandan UniCredit, bankanın Commerzbank'taki hissesini artırma girişiminin ardından %1,6 değer kazandı.

Türkiye

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini değiştirmediğini bildirdi. Banka, yayınladıkları raporunda, Türkiye'nin 2024 yılı için büyüme tahminini yüzde 2,7’de sabit bıraktığını duyurdu. Raporda, büyüme itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla 2025 yılında büyümenin yüzde 3'e çıkması öngörüldü. Ayrıca, Türkiye’deki son politika değişikliklerinin, haziran ayında gri listeden çıkmasının, yatırımcı güvenini artırmaya yardımcı olan faktörler olarak sıralandı. OECD, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini 0,2 puan aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,2 ve 2025 yılı içinse 0,1 puan aşağı yönlü revizeyle yüzde 3,1 olarak duyurdu. Bugün TCMB faiz kararı toplantısının özeti yayınlanacak.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.