Xi Jinping, Viktor Orban’ı kabul etti

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing’deki Diaoyutai Devlet Konukevi’nde Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi.

Xi Jinping, Viktor Orban’ı kabul etti
Yayınlama: 08.07.2024
4
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, başkent Beijing'deki Diaoyutai Devlet Konukevi'nde Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya geldi.

Xi, iki ay önce Macaristan'a bir ziyaret gerçekleştirdiğini ve ikili ilişkileri yeni dönemde kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltmeye karar verdiklerini belirtti. Xi, önümüzdeki hafta Çin Komünist Partisi (ÇKP) 20. Merkez Komitesi Üçüncü Genel Kurul Toplantısı'nın düzenleneceğini ve Çin’in reformlarını kapsamlı bir şekilde daha da derinleştirirken nitelikli kalkınmayı ve dışa açılımı teşvik edeceğini belirtti. Xi, bunun Çin-Macaristan işbirliğine yeni fırsatlar sağlayacağını ve yeni bir ivme kazandıracağını dile getirdi.

Xi, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığını devralan Macaristan'ı kutladı. Xi, Çin ile Avrupa arasında jeopolitik çelişkiler ya da temel çıkar çatışmaları olmadığını vurguladı. Xi, Çin'in Macaristan'ın, Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi ve olumlu etkileşimin sağlanmasında aktif bir rol oynamasını istediğini söyledi.

 Orban, görüşmede geçtiğimiz iki ay boyunca iki tarafın Xi'nin Macaristan ziyaretinin önemli sonuçlarını uyguladığını, dostluk ve karşılıklı güvenin daha da güçlendiğini ve ikili ilişkilerin gelecekteki gelişimi için sağlam bir temel oluşturduğunu söyledi. Çin'in dünya barışı için önemli ve istikrarlı bir güç olduğunu ifade eden Orban, Macaristan'ın stratejik iletişim ve iş birliğinde Çin tarafıyla yakın çalışmaya, Çin ile iş birliğini güçlendirmeye ve Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlıklı gelişimini aktif bir şekilde desteklemeye istekli olduğunu söyledi.

İki taraf ayrıca Ukrayna krizini ele aldı. Orban, Ukrayna ve Rusya'ya yaptığı son ziyaret hakkında bilgi verdi.

Xi, Orban'ın Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulma yönündeki çabalarını takdir ederek Çin'in konuyla ilgili tutumunu açıkladı. Xi, Çin'in barış görüşmelerini kendi yöntemiyle aktif olarak teşvik ettiğini ve barışçıl bir çözüme yol açacak tüm çabaları desteklediğini ifade etti. Xi, Çin ve Macaristan'ın temel önerileri ve çabalarının yönünün aynı olduğunu ve Macaristan ile ilgili tüm taraflarla iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu vurguladı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.