“Cumhuriyetimizin 100. Yılı Geçmişten Geleceğe Su Kabağı” sergisi Tuzla’da açıldı

“Cumhuriyetimizin 100. Yılı Geçmişten Geleceğe Su Kabağı” sergisi sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Atatürk başta olmak üzere devlet büyüklerinin su kabağına işlendiği sergide Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel figürler de yer alıyor. Kursiyerlerin hayal güçlerini kullanarak su kabağını sanata dönüştürdüğü sergi, 22 Ekim tarihine kadar ziyaretçilerini bekliyor.

“Cumhuriyetimizin 100. Yılı Geçmişten Geleceğe Su Kabağı” sergisi Tuzla’da açıldı
Yayınlama: 20.10.2023
2
A+
A-

Tuzla Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim gören 8 kursiyer, Cumhuriyetin 100’üncü yılına özel figürleri kullanarak su kabağını sanata dönüştürdü. Su kabağının ilk çağlarda kullanımına da yer verilen sergide seramikle birleşen eserler, deniz konsepti, oyuncaklar, bahçe süsleri etnik desenlerle buluşturulup ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Rumeli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır ve çok sayıda davetli katıldı.

“Ürünleri ortaya çıkarmanın, üretmenin keyfini yaşıyorlar”

Açılışa katılan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı “Halk Eğitim Müdürlüğümüzün Tuzlamızda el sanatları gibi el becerilerini geliştiren ve geniş kitlelere hitap eden birçok kurs programı var. Bugün burada ise su kabağından yapılmış ürünlerin ziyaretçileriyle buluşturulduğu bir sergideyiz. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Hayatın her noktasında var olan su kabağını kullanmaya yönelik bütün ürünlerin bu şekilde sergilenmesi, geçmişte kullanılan bu ürünlerin hayatta nerelerde yer aldığını bilmek açısından bile serginin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hem zamanı değerlendirmek hem de bilgi ve beceriyi ortaya koyabilmek açısından çok kıymetli. Doğal ürünlerden günlük yaşamda kullanılabilecek ürünleri ortaya çıkarmanın, üretmenin keyfini yaşıyorlar. Bu açıdan milli eğitim müdürlüğümüze de çok teşekkür ediyorum, kursiyerlerimizi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Bu sanatın tanıtılmasını ve ileri seviyelere gelmesini istiyoruz”

Tuzla Halk Eğitim Merkezi Su kabağı İşlemeciliği Kursu öğretmeni Özkan Bora ise sergiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“‘Geçmişten günümüze sukabağı’ sergimizin ana temasıdır. Sergimizde su kabağının geçmişteki kullanım alanları, tarihsel yolculuğu ile ilgili yaptığımız materyalleri tanıtıyor ve modern sanatla birleştirdiğimiz birçok eserimizi siz davetlilerimizin beğenisine sunduk. Su kabağının tarihsel yolculuğu ve bizim yaptığımız işlerin genel tanıtımı maksadıyla sergimizi açtık. Çok yoğun ve ilgiyle kursiyer talebiyle karşılaşıyoruz. Bu ilgiden çok memnunuz, bu sanatın tanıtılmasını ve ileri seviyelere gelmesini istiyoruz. Kursiyerlerimizin yaptığı eserlerin satılması ve aile ekonomilerine katkıları olması maksadıyla bazı girişimlerimiz oluyor. Sergiler de bunlardan bir tanesi, sergilerimize gelen misafirlerimiz beğendikleri eserleri satın alabiliyor. Ya da özel istekleri varsa, kendi hayal dünyalarına uygun tasarım yaptırabiliyor. Pazar günü saat 15.00’e kadar açık olan sergimize misafirlerimizi bekliyoruz.”

“Herkes kendi hayal dünyasını kabağa yansıttı ve bu sergi ortaya çıktı”

Kursiyer Hale Zeynep Acar “8 kursiyer olarak çalışmalarımıza başladık. Bir kabağın yapımı 15 günü bulabiliyor. Sergimiz için konsept oluşturduk. Yaptığımız şeyleri satmak güzel bir şey ama bizim amacımız yaptıklarımızı paylaşmak, insanların eserlerimizi görmesi ve ilgisi olanların bu işe gönül koyması. Konseptimizi ise 100’üncü yıl olarak belirledik; Atatürk başta olmak üzere devlet büyüklerimizi işledik. Kabağın ilk çağlarda kullanımıyla başlayan sergimizde, özel ürünlerimiz, seramikle birleşen eserlerimiz, deniz konseptimiz, oyuncaklarımız, bahçe süslerimiz, etnik desenlerimiz var. Bir bakıma herkes kendi hayal dünyasını kabağa yansıttı ve bu sergi ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

“Sergiyi çok beğendim”

Sergiyi ziyarete gelen Gülgül Efe ise “Sergiyi çok beğendim, hatta kursiyer olan yengem sergide bana da bir hediye yapmış. Kabağın bu şekilde dönüştürebileceğini düşünemiyordum ama sergide çok güzel şeyler yapıldığını gördüm” dedi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.