Çin askıda tek raylı trenle kent içi ulaşım başlattı

Çin’in ilk ticari tek raylı askıda tren hattı, ülkenin merkez eyaletlerinden Hubei’nin başkenti Wuhan’da seferlerine başladı.

Çin askıda tek raylı trenle kent içi ulaşım başlattı
Yayınlama: 29.09.2023
19
A+
A-

Çin’in ilk ticari tek raylı askıda tren hattı, ülkenin merkez eyaletlerinden Hubei’nin başkenti Wuhan’da seferlerine başladı. Ulaşım hattının işletmecisi olan Optics Valley Traffic Company, projenin ilk işletmeye açılan bölümünün, üzerinde altı durak bulunan toplam 10,5 kilometrelik bir mesafeyi kapsadığını açıkladı. Tek raya asılı olarak hareket eden araç, her on dakikada bir seferle günde 12 saat çalışıyor.

Tek raya asılı trenin azami hızı saatte 60 kilometre. Hareket etme, duraklarda durma, kapıların açılması ve kapanması gibi ulaşım sürecinin tamamı otomatik bir şekilde yapıldığı için insan müdahalesine ihtiyaç kalmıyor. 

İşletmeci şirket personelinden Xie Hongzhen, trenin bir tek kirişe asılı olduğu tek ray tasarımının akıllı bir işletme çözümü olduğunu söyledi. Geleneksel demiryolu hatları ile veya iki hatlı metrolarla karşılaştırıldığında tek raya asılı trenler, şehir içinde daha akıcı bir yol alma olanağı sağlıyor ve diğer trafik süreçlerinden ve yayaların gidiş gelişinden etkilenmiyor.  

“Optics Valley Photon” adı ile de bilinen tek raylı sistemde trenler, rayın altında asılı duruyor, çünkü yol daha yukarıda; böylece yolcular güzergah boyunca tabandaki cam sayesinde ayaklarının altında gördükleri kenti bir başka ve farklı açıdan da keşfedebiliyor. Tek raylı tren, ilk kez geçen mayıs ayında gerçekleştirilen deneme sürüşünden bu yana tüm ülkeden turist çekmeye başladı.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.