Politika’da değişiklik beklemiyoruz

Öncelikle yeni TCMB Başkanımız Fatih Karahan’a başarılar diliyoruz ve herhangi bir Politika değişikliği beklemiyoruz. Yabancıların “Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar için rahatsızlık yaratsa da, yeni TCMB Başkanını dezenflasyon ve lira için olumlu görüyoruz, Yeniden şekillenen PPK’nın muhtemelen daha şahin olacağını düşünüyoruz.

Politika’da değişiklik beklemiyoruz
Yayınlama: 05.02.2024
1
A+
A-

Bir diğer olumlu gelişme olarakta Başkan Fatih Karahan'ın enflasyonla mücadele için para ve maliye politikaları arasında daha fazla koordinasyon sağlayabilecek olmasını ve Mehmet Şimşek’in desteğiyle atanması olarak görmeleri” bizim beklentilerimizle eş. 8 Şubat Enflasyon görünüm raporunda yeni başkan ve tutumunu yakından izleyeceğiz. Jerome Powell'ın konuşması ve aylık ABD istihdam raporunun ardından Fed'in Mart ayında faiz indirimi yapacağına dair umutlar zayıflasa da geçen hafta Wall Street için genel olarak olumlu bir haftaydı.

ABD’de piyasalar, Apple ve Alphabet'in hayal kırıklığı yaratan performansları yerine Amazon ve Meta'nın sağlam kazançlarına odaklanmayı tercih etti ve ABD endekslerini yeni zirvelere taşıdı. Avrupa ise pek iyi bir performans göstermedi, çok sayıda büyük çaplı şirketlerin hayal kırıklığı yaratan sonuçlarının ağırlığı altında kaldı ve haftayı hafif düşüşle tamamladı.

Geçen hafta, ana merkez bankalarının faiz indirimlerine ilişkin beklentileri, hisse senedi piyasalarına çok fazla zarar vermeden ayarlamamıza olanak sağladı. Ancak Fed Başkanı, piyasanın baskın varsayımı olmaya devam eden Mart ayındaki faiz indirimini neredeyse açıkça reddetti. Cuma günü yayınlanan Ocak ayına ilişkin etkileyici ABD istihdam rakamları bu hissi güçlendirdi. ABD ekonomisi o kadar güçlü ki, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye pek ilgisi yok; bu da muhtemelen enflasyonun yeniden canlanmasına yol açacak aktivite artışını görme riskiyle karşı karşıya kalmamıza neden olacak.

Mart ayı toplantısında parasal genişleme olasılığı, bir ay önceki %70'e kıyasla %17'ye düştü. Bu durum tahvillerdeki ralliyi aniden sonlandırdı ve iki yıllık, beş yıllık ve on yıllık borç getirilerinin 10 ila 20 baz puan artmasına neden oldu. Bu durumla karşı karşıya kalan ABD hisse senedi piyasaları, sanki yatırımcılar ABD ekonomisinin tehlikede olmadığına inanıyormuş gibi, faiz indirimi döngüsünün başlangıcı gecikmiş olsa bile metanetli kaldı.

Avrupa'da enflasyon Fransa'da yavaşladı, ancak Almanya ve İspanya'da beklenenden biraz daha fazla yükseldi; bu da Avrupa'nın önde gelen ekonomilerinin büyüme rakamlarının oldukça zayıf çıkmasına rağmen ECB'ye ilişkin beklentileri pek değiştirmedi. Çin'de Pekin'in finans piyasalarını canlandırma girişimleri, devam eden emlak fiyaskosu nedeniyle başarı ile taçlandırılmadı.

Petrol fiyatları, Kızıldeniz ve genel olarak Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimlere rağmen bu hafta geriledi. Fiyatlardaki bu zayıflık kısmen, küresel talebin büyük bir kısmını oluşturan Çin ekonomisinin sağlamlığına ilişkin endişelerden kaynaklanıyor. Son olarak Fed'in yorumları, yatırımcıların Mart ayında faiz indiriminin yakın olacağı yönündeki tahminlerini boşa çıkardı. Öte yandan OPEC+ ilk çeyrekte üretim stratejisini sürdürme kararı alırken, ABD'de düşüş beklenen petrol stokları arttı. Brent, 78,30 usd’den, WTI 73,30 usd’den işlem görmekte. Çin'in Ocak ayı imalat PMI'ının ikinci okuması 49,20 puanla piyasa beklentilerinin hafif altında gerçekleşti; dolayısıyla hala daralma bölgesinde. Bununla birlikte metal fiyatları iyi durumda ve bir ton bakır Londra'da hala hafif düşüşle 8.400 usd, Alüminyum 2.200 usdve kurşun 2.160 usd da iyi bir performans sergiliyor.

Altın Fed'in açıklamalarına direndi ancak ABD istihdam raporu yükseliş momentumundan daha iyi çıktı. Bu da altının 2065 usd’ye ulaştıktan sonra yönünü tersine çevirdi ve şu anda 2030 usd civarında işlem görüyor. Bitcoin fiyatı bu hafta hafifçe yükseldi ve Pazartesi'den bu yana +%1,60 artışla 42.600 $ seviyesinin üzerine çıktı. Ether de aynı trendi takip ederek %1,25 artışla 2.300 dolara yaklaştı. ABD'de Bitcoin Spot ETF'lerinin lansman tarihi olan 11 Ocak'ta 49.000 $'a kadar yükselen Bitcoin'in gücü tükendi ve şimdi yeni zirvelere ulaşmak için mücadele ediyor. Öte yandan Bitcoin, Eylül 2023 ile Ocak 2024 arasında art arda beş ay artış kaydetti ve fiyatını 25.930 dolardan 42.500 doların üzerine çıkardı. Bu, aynı zamanda BTC'nin kısa varlığı boyunca böyle bir performansa yalnızca dördüncü kez ulaşmasının resmidir.

Bu hafta yurtdışında çok sayıda ABD merkez bankacısı konuşma yapacak, Ero bölgesinde perakende satışlar, Çin’den de üretici ve tüketici fiyatlarını (Perşembe) takip etmemiz gerekiyor. Yurtiçinde ise TUIK Ocak enflasyon verisi, TCMB’nin ilk enflasyon raporu, Aralık Sanayii üretimi verileri ile Hazinenin 6 Şubatta 2 yıl vadeli Euro cinsi devlet tahvili ve 2 yıl vadeli Euro cinsi kira sertifikası ihracını takip edeceğiz.

MANŞET HABERLERİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan görevinden istifa etmesinin ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanlığına, Başkan Yardımcısı Fatih Karahan atandı. Cumhurbaşkanlığının TCMB Başkanlığına ilişkin görevden alma ve atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Merkez Bankası eski Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan'ın aldığı karar tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir. Aldığı bu kararı saygı ile karşılıyor ve ülkemize sunduğu kıymetli hizmet ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı ve ekibine başarılar diliyorum.''dedi.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şahsi nedenlerle Merkez Bankası Başkanlığı görevinden affını isteyen Sayın Hafize Gaye Erkan’a yaptığı hizmetler için teşekkür ediyorum.” dedi. Yılmaz, “Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere katıldığı çalışmalarda yaptığı katkıları takdirle hatırlayacağız. Orta vadeli programımız kararlı bir şekilde uygulanmaya devam edecektir.” dedi. JPMorgan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yerine şahin Başkan Yardımcısı Fatih Karahan'ı atanmasını değerlendirdi ve “Başkan Karahan ve iki şahin başkan yardımcısı PPK kararlarını enflasyona daha fazla odaklanarak yönlendirecek” tespitinde bulundu.

Morgan Stanley, “TCMB'nin Başkan Karahan yönetiminde enflasyonla mücadeleye öncelik veren geleneksel para politikası çerçevesine devam etmesini bekliyoruz” dedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından yaptığı ilk değerlendirmede şumları söyledi: “Merkez Bankamızın temel amacı ve önceliği fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz. Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.” dedi.

Deutsche Bank, “Yakın vadede enflasyon baskısının artacağı görüşümüz göz önüne alındığında, yeni TCMB Başkanı'nın atanmasıyla birlikte, 250 baz puan hatta 500 baz puan daha önden yüklemeli sıkılaştırma için alan görüyoruz. 500 baz puan artırım henüz fiyatlanmadı”. açıklamasında bulundu. Döviz dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) için tarih uzatıldı. Buna göre Kur Korumalı Mevduat Hesabı kapsamında, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, avro ve İngiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yeni yönetimi zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti. Buna göre, Banka, Zorunlu Karşılıklar Tebliği’nde yapılan değişiklikle kur korumalı hesaplara ilişkin yenileme ve TL’ye geçiş oranı çerçevesinde TL zorunlu karşılıklara nema ödeyecek. Katılım bankaları için ise TL zorunlu karşılıklarda belirlenen kısım için indirim uygulanacak

ŞİRKET HABERLERİ

AVPGY… Yönetim Kurulunun 01.02.2024 tarih ve 2024/10 sayılı toplantısında Şirketin mülkiyetinde bulunan ve İnvest Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.' nin 01.02.2024 tarihli Revize Değerleme Raporu ile yıllık 42.000.000TL kira bedeli takdir edilen Muğla İli, Bodrum İlçesi, Turgutreis Mahallesi, 186 Ada 1 Parsel üzerinde kayıtlı bulunan Swissôtel Resort Bodrum Beach'in 01.02.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 1 yıl süreyle işletilmesi için Pantur Otelcilik ve Turizm Hizmetleri A.Ş. ile 01.02.2024 tarihinde işletme ve kira sözleşmesi imzalanmasına, Kira bedelinin; Garanti Edilen Aylık Asgari Kira (3.500.000,00 TL) olarak adlandırılan sabit bir tutar; veya Ciro Kirasının (Aylık dönemde Mecur'un işletilmesi sonucu elde edilen hasılattan operasyon/işletme giderleri düşüldükten sonra kalan Net Satış Hasılat ile %80'in çarpılmasıyla elde edilen tutar) hangisi yüksekse o olacak şekilde belirlenmesine karar verilmiştir. BAYRK… BAYRAK EBT TABAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş. (Bayrak EBT / Şirket) yönetim kurulu başkanı Bilal NAZ, Şirket sermayesinde 4.266.470 TL nominal değerli (A) grubu paylar ile 6.433.710 TL nominal değerli (B) grubu paylara sahipken, 15.12.2023 tarihinde gerçekleştirilen pay alım satım işlemleriyle; -Bilal NAZ'ın Bayrak EBT sermayesinde sahip olduğu 4.266.470 TL nominal değerli (A) grubu paylar Bilal NAZ'ın tek pay sahibi olduğu BN Yatırım Holding A.Ş.'ye devredilmiştir. -Bayrak EBT sermayesindeki 6.404.908 TL nominal değerli (B) grubu paylar Bilal NAZ tarafından Borsa İstanbul A.Ş. pay piyasasında satın almıştır. Bilal NAZ söz konusu 6.404.908 TL nominal değerli (B) grubu payların edinimi öncesinde Şirket'in toplam oy haklarının %43,25'ine sahipken, söz konusu payların ediniminden sonra Bilal NAZ, tek pay sahibi olduğu BN Yatırım Holding A.Ş.'nin sahip olduğu (A) grubu paylar ile birlikte, Şirket'in oy haklarının yarısından fazlasına sahip olarak Şirket'in yönetim kontrolünü elde etmiş ve Bilal NAZ için 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği hükümleri çerçevesinde pay alım teklifinde bulunma zorunluluğu doğmuştur. II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği'nin 15/1 maddesi uyarınca pay alım teklifi fiyatı, Borsada işlem gören hedef ortaklık pay veya pay grupları için; (i) Payların satışına ilişkin anlaşmanın veya ortaklığın pay sahipliğinde değişiklik olmaksızın yönetim kontrolünün ele geçirilmesine yönelik özel yazılı anlaşmanın veya herhangi bir anlaşma olmaksızın yapılan alımlarla yönetim kontrolünün elde edildiğinin kamuya duyurulduğu tarihten önceki altı aylık dönem içinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalaması ile, (ii) Pay alım teklifinde bulunan veya birlikte hareket ettiği kişilerce, pay alım teklifini doğuran pay alımları da dahil olmak üzere, pay alım teklifi yükümlülüğünün doğduğu tarihten önceki altı ay aylık dönem içinde hedef ortaklığın aynı grup paylarına ödenen en yüksek fiyatın yüksek olanından düşük olmayacak şekilde belirlenmektedir. Diğer taraftan, II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği'nin 16/1 maddesi uyarınca hedef ortaklık paylarının satışına ilişkin anlaşmanın yapıldığının kamuya duyurulduğu tarih ile fiili pay alım teklifi süresi sona erme tarihi arasındaki dönemde, pay alım teklifinde bulunan veya birlikte hareket ettiği kişiler tarafından pay alım teklifi fiyatından daha yüksek bir fiyattan hedef ortaklık paylarının satın alınması halinde; pay alım teklifi fiyatı, satın alınan paylar için ödenen en yüksek fiyattan aşağı olmayacak şekilde yeniden belirlenir.

Bu kapsamda, zorunlu pay alım teklifi fiyatı belirlenirken; (i) Zorunlu pay alım teklifini doğuran pay edinim işleminin kamuya duyurulduğu 18 Aralık 2023 tarihinden önceki altı aylık dönem (180 gün) içinde 1 Türk Lirası nominal değerli Bayrak EBT payı için hesaplanan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasının 9,9187 Türk Lirası olduğu; (ii) Pay alım teklifinde bulunma zorunluluğunu doğuran 15 Aralık 2023 tarihli pay edinim işlemi kapsamında 1 Türk Lirası nominal değerli 1 adet (B) grubu Bayrak EBT payı için 8,26 Türk Lirası ödenmiş olduğu, (iii)Pay alım teklifinde bulunma zorunluluğunu doğuran pay ediniminden sonra Bilal NAZ tarafından muhtelif zamanlarda pay edinimleri kapsamında 1 Türk Lirası nominal değerli 1 adet (B) grubu Bayrak EBT payı için en yüksek 25,66 Türk Lirası ödenmiş olduğu, hususlarından hareketle 1 Türk Lirası nominal değerli 1 adet (B) grubu Bayrak EBT payı için pay alım teklifi fiyatı, pay alım teklifini doğuran pay edinimi sonrasındaki dönemde Bilal NAZ tarafından gerçekleştirilen pay edinimleri kapsamında 1 Türk Lirası nominal değerli 1 adet (B) grubu pay başına ödenen en yüksek fiyat olan 25,66 Türk Lirası olarak hesaplanmaktadır. II-26.1 sayılı Pay Alım Teklifi Tebliği'nin 13 ncü maddesi uyarınca pay alım teklifinde bulunmak üzere Bilal NAZ tarafından 02/02/2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na başvuruda bulunulmuş olup, pay alım teklifi tarihi ve usul ve esasları Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayıyla birlikte kesinleşecek ve pay alım teklifi sürecine ilişkin tüm bilgiler Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayını takiben kamuya ilan edilecektir. KAREL… Şirket Yönetim Kurulu kararı uyarınca; Merkezi Ankara ve Esas Sermayesi 250.000,- TL olarak kuruluşuna teşebbüs olunan ve elektronik savunma teknolojileri alanında faaliyet gösterecek Karel İleri Teknolojiler Anonim Şirketi'ne tek pay sahibi olarak iştirak edilmesine karar verilmiş ve şirket kuruluş işlemleri Ankara Ticaret Odası nezdinde tamamlanmıştır. LINK… 01.06.2021 – 30.01.2024 tarihleri arasında Şirkette Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmış olan Sayın Avedis Murat Pekmezyan, Yönetim Kurulumuzun 02.02.2024 tarihli kararı kapsamında 12 Şubat 2024 tarihi itibarıyla Şirkette Genel Müdür olarak göreve başlayacaktır.

MHRGY… Yönetim Kurulunun 03.01.2024 tarih ve 2024/01 sayılı kararı çerçevesinde; İstanbul İli, Ataşehir İlçesi, Barbaros Mahallesi, 2195, 2196, 2197, 2198 ve 2199 adalarda yer alan parsellerde kain ve kayıtlı olan arsa mahiyetindeki taşınmazların Arsa Sahipleri ile Şirket arasında % 55'i arsa sahiplerinde % 45'i Şirkette olacak şekilde oransal dağılıma uygun kat karşılığı sözleşme ile paylaşılacak konut ve ticari alanların yer aldığı bir kentsel dönüşüm projesi geliştirilmesi kapsamında 2197 ve 2199 numaralı adalar üzerinde bulunan parsellerdeki 12 kat maliki/arsa sahibi ile 02.02.2024 tarihinde noter huzurunda sözleşme imzalanmıştır. Geliştirilecek bu proje; 2195, 2196, 2197, 2198 ve 2199 numaralı adalar olmak üzere toplamda 5 ada, 51 parsel ve 15.164,25 m2'yi kapsamakta ve diğer kat malikleri/arsa sahipleri ile görüşmeler devam etmektedir. MRBAS…MRS… Şirket “Molla Fenari Mahallesi Kapalıçarşı Kürkçüler Sokağı No 25-1 Eminönü-Fatih/ İSTANBUL adresinde yeni şube açma talebi, Sermaye Piyasası Kurulu'nca olumlu karşılanmıştır.

Kaynak: A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.